Route:  
  1. Home

Wat heeft jouw organisatie aan een EFQM-evaluatie?


Rob Raven24 september 2020EFQM 

In het najaar van 2019 is het nieuwe EFQM-model gelanceerd. Het model biedt een moderne kijk op wat op dit moment wordt verstaan onder 'excellent ondernemen'. Rob Raven geeft in drie blogs zijn visie op het nieuwe EFQM-model. In deze eerste blog gaat hij onder meer in op de rol van de kwaliteitsadviseur. 

Bron: INK.next

Waartoe zijn we als organisatie hier op aard? Wat willen we doen? Hoe pakken we dat aan? Zijn we op de goede weg? Komen we op tijd aan met het programma? Het zijn basisvragen voor iedere organisatie.

Het beantwoorden van die vragen is niet eenvoudig. Dat komt door het ‘we’. Zijn we allemaal overtuigd van dezelfde taak, doelen, methode, inzet, voortgang? Wat opvalt in grotere organisaties is dat ‘we’ bestaat uit allerlei subgroepen, met ieder hun eigen overtuigingen en gewoonten.

De bestaansreden, visie en strategie van een organisatie zijn bedoeld voor de langere termijn. Het is dus verstandig jaarlijks opnieuw te beoordelen of deze nog steeds actueel zijn en of de verspreiding tot en met de haarvaten in onze organisatie daadwerkelijk voldoende doorwerkt.

 

Begrippenkaders EFQM en ISO 9001

De begrippenkaders van het EFQM-model en ISO 9001 lijken veel op elkaar en vullen elkaar aan. Waar ISO 9001 de minimale eisen beschrijft, heeft de EFQM het juist over het streven om te excelleren. Volgens de ISO 9001 §9.3 moet een organisatie een management review met geplande tussenpozen uitvoeren. Het EFQM-model is daarvoor een uitstekend middel gebleken. Dat de directie waar ik voor werkte vrijwel jaarlijks opdracht heeft gegeven voor een zesdaagse evaluatie, geeft aan dat  het nut en de noodzaak werden gezien, maar ook het plezier om er samen aan te werken.

Volgens de ISO 9001 §9.3 moet een organisatie een management review met geplande tussenpozen uitvoeren. Het EFQM-model is daarvoor een uitstekend middel.

Voor jou als kwaliteitsadviseur is het dé kans om samen met de directie de organisatie op een hoger niveau te brengen, op te trekken met HR, Business Control en jonge en/of management potentials.

Rol van de kwaliteitsadviseur

De directie wil graag betrouwbare input voor het jaarplan. Met een tijdige evaluatie van de effectiviteit van de organisatie, strategie en/of strategisch programma kun je vaststellen wat de organisatie tegenhoudt om op koers te komen, doelen te bereiken tot in de haarvaten van de organisatie en goede prestaties vast te houden. Belemmerende weeffouten uit de organisatie halen begint met een stevig debat in de directiekamer. Dat lukt alleen met scherpe analyses, onderbouwd met steekhoudende bewijzen uit documenten en interviews en waarvan de resultaten met goed gekozen woorden de juiste snaar raken. Zo’n discussie is nodig om in alle openheid te bespreken waarover meningen verschillen, wat niet wordt gezien of anders geïnterpreteerd, wat onder de pet wordt gehouden om de goede vrede te bewaren.

Een team van zo’n zes assessors krijgt veel informatie over de te beoordelen organisatie, een gedegen training in onafhankelijk beoordelen van de effectiviteit van management, het verzamelen van bewijs, het verwoorden en onderbouwen van bevindingen, het presenteren en overtuigen van de directie. Zo’n ervaring kunnen zij melden in hun CV. Je kunt ook een certificaat van deelname uitgeven.

HR kan hiermee een professionele training aanbieden in het kader van Young Potentials, Talent Management en Management Development. 

 

 

Rob Raven is auditor en faciliteerde vele malen de management review als kwaliteitsmanager van KPN B2B. Contact: rob2.raven@kpnmail.nl 

 

 

 

 

 

 

Deel dit via