Route:  
  1. Home

De kwaliteitsmanager moet van kleur veranderen


Cees Beek1 september 2018Kwaliteitsmanagement, Veranderen 

We leven in een snel veranderende wereld waarin organisaties zich snel moeten kunnen aanpassen. Wat betekent dit voor de medewerkers en voor de rol van de kwaliteitsmanagers? Cees Beek geeft advies en wijst op het belang van bewustwording.

Ik ga er van uit dat iedereen zich inmiddels bewust is van het feit dat we aan de vierde industriële revolutie begonnen zijn. Deze wordt gekenmerkt door het internet van dingen (IoT), kunstmatige intelligentie (AI), big data en disruptie van bedrijfstakken en beroepen. 

De technologie ontwikkelt zich exponentieel, bedrijven kunnen dit niet bijbenen en het ontstijgt ons niveau van leren.  Het is een ‘VUCA’-tijdperk waarin de vorige (ICT-)revolutie aan het eind van haar levenscyclus gekomen is en de nieuwe revolutie start. We leven in een boeiende tijd.

Agile: de heilige graal?

Als je de vele publicaties mag geloven is voor bedrijven ‘Agile’ het antwoord op de onvoorspelbare, chaotische business omgeving. Bedrijven moeten ‘wendbaar’ worden met kleine autonome werkeenheden waarbij er aandacht is voor de ontwikkeling van de medewerkers. Geen managers en regels meer, maar zelfsturing en -monitoring.

Via scrums en sprints worden processen en producten snel en stapsgewijs verbeterd of veranderd. Leren met vallen en opstaan, experimenteren in een veilig leerklimaat waar men fouten mag maken. Het nieuwe adagium is ‘act fast, fail fast, learn fast’. Geen lange verbeter- of veranderprojecten meer.

Van blauw ...

Gebaseerd op de kleurindeling van De Caluwé en Vermaak wil ik stellen dat de huidige kwaliteitsmanager, met vaak een technische achtergrond, over het algemeen als ‘blauw’ getypeerd kan worden; alles is beheersbaar en maakbaar via een rationele planning.

In de Agile-organisatie past echter geen ‘blauwe’ kwaliteitsmanager. Agile organisaties zijn ‘lerende’ organisaties waar ‘denken’ weer aan het ‘doen’ gekoppeld is. De kwaliteitsmanager zal zich hier moeten richten op het lerend vermogen van de medewerker en daarmee van het bedrijf, op samenwerking en op gedragsverandering (lerende houding). Hij moet de medewerker en zijn team ondersteunen, coachen, reflecteren en trainen. 

... naar groen

Dit vraagt om een ‘groene’ kwaliteitsmanager die mensen en sociale verbanden centraal stelt. Zijn competenties zijn onder andere: empathisch, creatief, complimenteus, inspirerend, nieuwsgierigheid en communicatief. Hij zal zich moeten verdiepen in creativiteitstechnieken, innoveren, motiveren, coachen, leerstijlen en -methoden (bijvoorbeeld ‘gaming’), intervisie, scrum en groepsdynamica.

Het is de vraag of de blauwe kwaliteitsmanager van kleur kan veranderen? Het begint in ieder geval met bewustwording.


door: Cees Beek

 

 

 

 

 

 

Bron: Kwaliteit in Bedrijf, september 2018

 

Deel dit via