Het leek zo’n goed idee van de redactie: het 100e artikel moest iets bijzonders worden. Een soort kers op de taart. Enthousiast werd de achterban van NNK geraadpleegd of iemand zich geroepen voelde om deze (digitale) pennenvrucht te leveren.
Was het de zomervakantie, of de continue stroom aan informatie die dagelijks op ons af komt? Of was het wellicht 'plankenkoorts' om, na 99 artikelen van gerenommeerde auteurs, te komen met een 100e artikel?
Terwijl we als redactie het hoofd braken over deze en andere vragen riep het – kennelijk minst ervaren redactielid (*) – dat we wellicht Copilot (de AI-assistent van Microsoft bedoeld om productiviteit en efficiëntie te verhogen) een samenvatting moeten laten maken van alle 99 artikelen die we al op onze website hebben gepubliceerd. (*Had hij wat meer ervaring gehad, dan wist hij dat dit soort ideeën vaak beloond worden met een actie voor degene die met dit idee kwam. Enfin, hoe moeilijk kon het zijn: alles was immers digitaal voorhanden en met een betaalversie van Copilot moet je dan toch 'in een handomdraai' wat kunnen maken. Een redactielid merkte nog wel op dat de lengte zo’n 1.200 woorden mocht zijn…)
Copilot is qua techniek (taalmodel) gebaseerd op ChatGPT, maar maakt vooral gebruik van de data-omgeving van de gebruiker.
Ruim 175.000 woorden, 99 artikelen, zo’n 40 unieke auteurs (er is zelfs 1 artikel met 5 auteurs, maar ook 1 auteur (Ouke Pijl) met 17 artikelen) en een scala aan onderwerpen. Onwillekeurig schoten me de woorden van Willem Elsschot (of was het Godfried Bomans?) te binnen: schrijven is schrappen.
Nou ja, laten we eerst maar eens kijken wat we hebben (data verzamelen), om dan te kijken wat we hebben (data-analyse), om uiteindelijk een antwoord te produceren op de vraag: wat hebben we nu geleerd van die 99 artikelen?
Het zal ongetwijfeld aan mijn 'promptvaardigheden' (let op: dit woord heeft de potentie in zich om ooit woord-van-het-jaar te worden) liggen dat Copilot mij niet levert wat ik wil. Een prompt is een instructie die aan een AI-model wordt gegeven om een bepaalde uitvoer te genereren. De vaardigheid om dat met het meeste effect te doen wordt wel prompt engineering genoemd.
Huib |
Copilot |
---|---|
Maak een samenvatting van alle 99 artikelen die je op deze website vindt: https://www.nnk.nl/artikelen |
Het lijkt erop dat de website van het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement (NNK) een uitgebreide verzameling artikelen bevat over kwaliteitsmanagement en aanverwante onderwerpen. Helaas kan ik niet direct toegang krijgen tot de volledige inhoud van alle 99 artikelen op de website.
|
Hmm, daar gaan we al…. Het is te lastig voor Copilot om de artikelen, die één muisklik verwijderd lijken te zijn van het ontsluiten van een schat aan informatie, tot zich te nemen – laat staan samen te vatten.
Om niet met hangende pootjes terug te hoeven naar de redactie besluit deze 'moderne monnik' over te schakelen op het oude handwerk. Nog net niet met ganzenveer en inkt, maar met de bekende Ctrl-C en Ctrl-V worden de 99 artikelen in chronologische volgorde naar een MS-Word bestand geheveld. En meteen de koppen van elk artikel van de opmaak 'Kop 1' voorzien.
Altijd handig om een automatische inhoudsopgave te maken en wie weet wil NNK het ooit nog eens in boekvorm uitbrengen, ha ha! Zo, nu jij weer Copilot!
Huib |
Copilot |
---|---|
Begin met het inlezen van het hele document (dus alle 99 hoofdstukken). Maak vervolgens van elk hoofdstuk een zo beknopt mogelijke samenvatting en sluit af met een conclusie die antwoord geeft op de vraag: Wat hebben deze artikelen ons geleerd over kwaliteit? |
Natuurlijk, ik help je graag met het inlezen en samenvatten van het document 240909 HOK NNK Nieuwsbrieven - input 100e artikel - ruwe data 02.docx.
Hier zijn de samenvattingen van elk van de 99 hoofdstukken:
|
Tot m’n verbijstering zie ik 24 hoofdstukken en daarna een 'concluderende samenvatting'.
Hoe kan dit?
Ik uit in verschillende prompts mijn verbijstering die ik voor dit artikel niet zal herhalen en na mijn zelfbeheersing weer hervonden te hebben starten we – alsof er nooit iets voorgevallen is – een nieuw gesprek:
Hoe begripvol kan een taalmodel eigenlijk zijn, vraag ik me af. Enfin, ik besluit om me niet zo maar door een algoritme aan het werk te laten zetten, zeker niet een waarvan de belofte is dat het mij moet helpen.
Dus hervatten we ons 'gesprek':
Huib |
Copilot |
---|---|
Waarom knip je het zelf niet op in stukken? |
Dat is een goed idee! Ik zal het document '240909 HOK NNK Nieuwsbrieven - input 100e artikel - ruwe data 02.docx' in stukken knippen en elk stuk samenvatten. Laten we beginnen met de eerste 10 hoofdstukken.
|
Toch enigszins gevleid door het feit dat mijn idee op waardering kan rekenen, geef ik akkoord. En het moet gezegd: na iedere 10 hoofdstukken komt braaf de vervolgvraag: 'Wil je dat ik doorga met de volgende 10 hoofdstukken?' – die ik uiteraard bevestig met 'ja'.
Wat me dan ook wel weer blij maakt is dat Copilot bij de 9e keer zelf komt met …de volgende 9 hoofdstukken. Goed onthouden Copilot: het waren immers 99 artikelen.
Onderaan dit artikel vind je van elk artikel een korte samenvatting (1 of 2 zinnen), gemaakt door Copilot.
De lijst van 99 korte samenvatting begint met een conclusie: Wat hebben deze 99 artikelen ons geleerd over kwaliteit?
Daaronder in een tabel alle artikelen op een rij.
P.S.: Copilot noemt de artikelen ‘hoofdstukken’.
Onder de indruk van het vermogen van Copilot om een hoofdstuk (dus een artikel) te reduceren tot een enkele zin, lees ik de samenvatting die regel voor regel op mijn scherm verschijnt:
Wat hebben deze 99 artikelen ons geleerd over kwaliteit? |
|
---|---|
Kwaliteit is een veelzijdig en dynamisch concept dat zich uitstrekt over verschillende domeinen, van dienstverlening en onderwijs tot de levensmiddelenindustrie en zelfs het gezin. |
Wow, in zeg 100 woorden krijg ik hier voorgeschoteld wat 40 auteurs sinds 1 februari 2006 in ruim 175.000 woorden aan ons verteld hebben. Laten we zeggen dat het onervaren redactielid nog zeker zo’n 1000 woorden nodig had om zijn teleurstelling, verbazing en bewondering met u te delen en ik blijf onder de limiet van 1.200 woorden. Stiekem maakt hij zichzelf wijs dat zonder hem Copilot nooit zo ver gekomen was. De brokken moesten immers wel heel erg hapklaar aangediend worden, maar goed: dan heb je ook wat. Althans, hij had even buiten de redactie gerekend…..
Met twee hofleveranciers van de 99 artikelen en een ervaren webredacteur als meelezers zag ik me genoodzaakt nog een aantal zaken aan te passen. Dat is op zich nog tot daar aan toe, de belangrijkste feedback wil ik jullie zeker niet onthouden:
Copilot ‘begrijpt’ niet dat ‘data’ de basis is voor ‘statistische methoden en technieken’. Heel veel samenvattingen zien er op het oog leuk uit, maar de inhoudelijke kenner zal bij een aantal toch de essentie missen.
Ondanks de gemeenplaatsen in de uiteindelijke samenvatting zijn we gezamenlijk wel onder de indruk van het resultaat. Het is zelfs voor een getraind taalmodel immers geen sinecure om uit zo’n verschillend aanbod van artikelen iets zinnigs te halen.
Voor dit moment is de conclusie dat de mens dit beter kan, maar of dat te zijner tijd bij het schrijven van 200e artikel nog steeds het geval is, waag ik te betwijfelen.
De rode draad door de carrière van Huib Oostdijk is de relatie tussen mens en machine. De eerste jaren sterk vanuit kwaliteitsperspectief. Vervolgens ruim 10 jaar vanuit assetmanagement perspectief en sinds 2012 vanuit veiligheidsperspectief. Recent is hij een nieuwe onderneming gestart: NormWise B.V. Vanuit deze organisatie helpt hij organisaties en ondernemingen bij het vinden van de weg in de wirwar van regels. Voor meer informatie: zie LinkedIn profiel.
Hieronder volgen korte samenvattingen van de 99 artikelen op de NNK-website, gemaakt door Copilot.
Dit hoofdstuk benadrukt dat kwaliteitsmanagement in de dienstverlening niet alleen draait om statistische methoden en technieken, maar ook om de menselijke factor. Het betrokkenheidsparadigma en de deugdenethiek zijn essentieel voor het veranderen van attitudes en interacties.
Het hoofdstuk bespreekt de sociaal dynamische benadering van kwaliteitsmanagement, waarbij zingeving, motivatie, organisatiecultuur, communicatie en leiderschap centraal staan. Het benadrukt dat kwaliteit in de eerste plaats een zorg van mensen is.
Dit hoofdstuk onderzoekt de voorwaarden voor kwaliteit in het hoger beroepsonderwijs. Het benadrukt de rol van docenten en docententeams in het bereiken van hoge onderwijskwaliteit en beschrijft de kenmerken van succesvolle teams.
Het boek "Perspectieven op kwaliteit.nl" biedt een breed scala aan inzichten en visies op de kwaliteitskunde. Het benadrukt het belang van verschillende perspectieven en de ontwikkeling van het vakgebied.
Dit hoofdstuk introduceert het K3D-model, dat professionele, organisatorische en relationele kwaliteit combineert. Het model helpt bij het analyseren en verbeteren van teamkwaliteit.
Het hoofdstuk bespreekt verschillende paradigma's in kwaliteitsmanagement, zoals beheersing en betrokkenheid, en benadrukt het belang van een contextuele benadering.
Dit hoofdstuk onderzoekt de drijfveren van leren, verbeteren en veranderen op individueel, team- en organisatieniveau. Het benadrukt het belang van een lerende organisatie en de rol van kwaliteitsmanagers in dit proces.
Het Canvas-model helpt kwaliteitsmedewerkers om hun rol en positie binnen de organisatie te bepalen. Het model benadrukt het belang van relaties en kanalen in kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk bespreekt de fundamentele theorieën in kwaliteitsmanagement en hun toepassing in de praktijk. Het benadrukt het belang van een wetenschappelijke benadering van kwaliteit.
Dit hoofdstuk onderzoekt de effectiviteit van onderwijsevaluaties en benadrukt het belang van zowel de onderwijsleeromgeving als de gerealiseerde eindkwalificaties.
Dit hoofdstuk benadrukt het belang van persoonlijk leiderschap in kwaliteitsmanagement en de rol van kwaliteitsmanagers in het begeleiden van organisatieveranderingen.
Dit hoofdstuk onderzoekt de rol van creativiteit en emotie in kwaliteitsmanagement en benadrukt het belang van een bezielde benadering van kwaliteit.
Het hoofdstuk bespreekt het belang van de context in kwaliteitsmanagement en benadrukt dat verschillende situaties verschillende benaderingen vereisen.
Dit hoofdstuk introduceert het concept van kwaliteitskundige algoritmes en bespreekt hun toepassing in kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk onderzoekt nieuwe benaderingen van kwaliteitsmanagement, zoals het organiseren van interactie en het belang van een dynamische aanpak.
Dit hoofdstuk bespreekt de rol van peer review in het hoger beroepsonderwijs en benadrukt het belang van collegiale toetsing in kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk onderzoekt de toepasbaarheid van kwaliteitsmanagement in verschillende contexten en benadrukt het belang van een contextuele benadering.
Dit hoofdstuk bespreekt de weg naar excellentie in kwaliteitsmanagement en benadrukt het belang van een balans tussen professionele, organisatorische en relationele kwaliteit.
Het hoofdstuk onderzoekt de toepassing van kwaliteitsmanagement in de gezinssituatie en benadrukt het belang van een balans tussen professionele, organisatorische en relationele kwaliteit.
Dit hoofdstuk onderzoekt de rol en positie van kwaliteitsmanagers in de levensmiddelenindustrie en benadrukt het belang van een strategische benadering van kwaliteitsmanagement.
Dit hoofdstuk bespreekt de veranderende rol van kwaliteitsmanagers en benadrukt het belang van een flexibele en adaptieve benadering.
Dit hoofdstuk onderzoekt de rol van data in kwaliteitsmanagement en benadrukt het belang van datagedreven besluitvorming.
Het vervolg op het vorige hoofdstuk, waarin de ethische aspecten van datagebruik in kwaliteitsmanagement worden besproken.
Het hoofdstuk benadrukt het belang van de kernprincipes van de ISO 9001 norm en de rol van kwaliteitsmanagement in het behalen van strategische doelstellingen.
Dit hoofdstuk benadrukt het belang van data storytelling in kwaliteitsmanagement. Het gaat over hoe data op een boeiende en begrijpelijke manier gepresenteerd kunnen worden om de betrokkenheid en het begrip van belanghebbenden te vergroten.
Het hoofdstuk bespreekt de rol van algoritmes in Quality 4.0 en hoe ze kunnen bijdragen aan het verbeteren van kwaliteitsmanagement door middel van geavanceerde data-analyse en voorspellende modellen.
Dit hoofdstuk onderzoekt het Rijnlandse model van organiseren, dat de nadruk legt op samenwerking, vakmanschap en lange termijn denken. Het benadrukt het belang van een mensgerichte benadering in kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk bespreekt de uitdagingen en kansen van de samenwerking tussen mens en machine in de context van kwaliteitsmanagement. Het benadrukt het belang van een goede balans tussen menselijke vaardigheden en technologische ondersteuning.
Dit hoofdstuk onderzoekt de verschuiving van de rol van de QESH-manager (Quality, Environment, Safety, Health) naar die van risicomanager. Het benadrukt het belang van een geïntegreerde benadering van risicomanagement in kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk bespreekt het belang van betrokkenheid en duiding in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe betrokkenheid van medewerkers en duidelijke communicatie kunnen bijdragen aan het succes van kwaliteitsinitiatieven.
Dit hoofdstuk onderzoekt hoe kwaliteitsmanagers waarde kunnen toevoegen aan hun organisaties door proactief te zijn en strategische initiatieven te ondersteunen. Het benadrukt het belang van een holistische benadering van kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk bespreekt het belang van esthetiek en schoonheid in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe aandacht voor esthetische aspecten kan bijdragen aan de algehele kwaliteit en klanttevredenheid.
Dit hoofdstuk onderzoekt hoe wendbare teams kunnen bijdragen aan kwaliteitsmanagement. Het benadrukt het belang van flexibiliteit, samenwerking en continue verbetering in teams.
Het hoofdstuk bespreekt hoe data kunnen bijdragen aan het versterken van de positie van de kwaliteitsfunctionaris. Het benadrukt het belang van datagedreven besluitvorming in kwaliteitsmanagement.
Dit hoofdstuk moedigt kwaliteitsmanagers aan om moed te tonen en actief te streven naar verbetering. Het benadrukt het belang van een proactieve houding en het nemen van verantwoordelijkheid voor kwaliteitsinitiatieven.
Het hoofdstuk onderzoekt de concepten van het "nieuwe normaal" in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe organisaties zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en nieuwe uitdagingen.
Dit hoofdstuk bespreekt het concept van emergentie in kwaliteitsmanagement. Het onderzoekt de kenmerken, antecedenten en consequenties van emergente verschijnselen in organisaties.
Het hoofdstuk onderzoekt de rol van kwaliteitsmanagementsystemen als hulpmiddel of als symbolisch schildje aan de muur. Het benadrukt het belang van een praktische en effectieve benadering van kwaliteitsmanagement.
Dit hoofdstuk bespreekt hoe verantwoordelijkheid voor kwaliteit in de lijnorganisatie gelegd kan worden. Het benadrukt het belang van duidelijke verantwoordelijkheden en bevoegdheden in kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk onderzoekt hoe kwaliteitsmanagement kan bijdragen aan het omgaan met crises. Het benadrukt het belang van veerkracht en aanpassingsvermogen in kwaliteitsmanagemen.
Dit hoofdstuk bespreekt de rol van risicoleiderschap in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe effectief risicomanagement kan bijdragen aan de algehele kwaliteit van de organisatie.
Het hoofdstuk onderzoekt de voordelen van een EFQM-evaluatie voor organisaties. Het benadrukt hoe een EFQM-evaluatie kan bijdragen aan continue verbetering en excellentie.
Dit hoofdstuk bespreekt de kenmerken en voordelen van het nieuwe EFQM-model. Het benadrukt hoe het model organisaties kan helpen bij het bereiken van hun kwaliteitsdoelstellingen.
Het hoofdstuk biedt praktische tips voor de voorbereiding van een EFQM-evaluatie. Het benadrukt het belang van een grondige voorbereiding en betrokkenheid van alle belanghebbenden.
Dit hoofdstuk onderzoekt hoe het ecosysteem van de kwaliteitsmanager verandert. Het benadrukt de noodzaak voor kwaliteitsmanagers om zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen en kansen.
Het hoofdstuk bespreekt de toekomst van interne audits in 2025. Het benadrukt hoe technologische ontwikkelingen en veranderende verwachtingen de rol van interne audits zullen beïnvloeden.
Dit hoofdstuk onderzoekt de waarden en voordelen van het nieuwe EFQM-model. Het benadrukt hoe het model organisaties kan helpen bij het bereiken van duurzame excellentie.
Het hoofdstuk onderzoekt de concepten van normaliteit in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe organisaties zich kunnen aanpassen aan veranderende normen en verwachtingen.
Dit hoofdstuk bespreekt het Cynefin Framework en hoe het kan worden toegepast in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe het framework organisaties kan helpen bij het navigeren door complexe en chaotische situaties.
Het hoofdstuk onderzoekt het Rijnlandse model van formeren en hoe het kan bijdragen aan kwaliteitsmanagement. Het benadrukt het belang van samenwerking, vakmanschap en lange termijn denken.
Dit hoofdstuk bespreekt de dynamiek tussen regels en innovaties tijdens de coronapandemie. Het benadrukt hoe organisaties zich kunnen aanpassen en innoveren in tijden van crisis.
Het hoofdstuk onderzoekt de kwaliteit van de politiek en hoe kwaliteitsmanagementprincipes kunnen worden toegepast in de politieke arena.
Dit hoofdstuk bespreekt het belang van samenwerking, sturing en leren in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe deze elementen kunnen bijdragen aan continue verbetering.
Het hoofdstuk onderzoekt het belang van het maken van fouten in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe fouten kunnen bijdragen aan leren en verbeteren.
Dit hoofdstuk bespreekt het belang van ketendata in traumazorg. Het benadrukt hoe data kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg.
Het hoofdstuk onderzoekt nieuwe disciplines in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe deze disciplines kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied.
Dit hoofdstuk bespreekt de Strength-based Lean Six Sigma benadering. Het benadrukt hoe deze benadering kan bijdragen aan het verbeteren van processen door te focussen op wat wel werkt.
Het hoofdstuk onderzoekt de SOAR-methode (Strengths, Opportunities, Aspirations, Results) als alternatief voor de SWOT-analyse. Het benadrukt hoe SOAR kan bijdragen aan positieve verandering en groei.
Dit hoofdstuk bespreekt het belang van multidisciplinaire teams in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe samenwerking tussen verschillende disciplines kan bijdragen aan innovatie en verbetering.
Het hoofdstuk onderzoekt de recente ontwikkelingen in het landschap van kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe deze ontwikkelingen organisaties kunnen helpen bij het bereiken van hun kwaliteitsdoelstellingen.
Dit hoofdstuk is onderdeel van een estafettereeks en onderzoekt wat Leo Kerklaan beweegt in zijn benadering van kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk bespreekt de opzet, het bestaan en de werking van kwaliteitsmanagementsystemen. Het benadrukt hoe deze systemen kunnen bijdragen aan continue verbetering.
Dit hoofdstuk is onderdeel van een estafettereeks en onderzoekt wat Carien Eijkman-Stuart beweegt in haar benadering van kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk is onderdeel van een estafettereeks en onderzoekt wat Antonie Reichling beweegt in zijn benadering van kwaliteitsmanagement.
Dit hoofdstuk bespreekt het belang van samenspel in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe samenwerking tussen verschillende afdelingen en teams kan bijdragen aan de algehele kwaliteit.
Het hoofdstuk onderzoekt de toepassing van het ServQual-model in de Industry 4.0 omgeving. Het benadrukt hoe dit model kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van dienstverlening.
Dit hoofdstuk bespreekt het belang van 'soft controls' in audits. Het benadrukt hoe deze controles kunnen bijdragen aan een beter begrip van de organisatiecultuur en het gedrag van medewerkers.
Het hoofdstuk introduceert de kringlopenladder als een hulpmiddel voor de circulaire economie. Het benadrukt hoe dit model kan helpen bij het verbeteren van duurzaamheid en het verminderen van afval.
Dit hoofdstuk bespreekt het belang van actie en inactie in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe het nemen van de juiste beslissingen op het juiste moment kan bijdragen aan de algehele kwaliteit.
Het hoofdstuk is onderdeel van een estafettereeks en onderzoekt wat Barend Voskuilen beweegt in zijn benadering van kwaliteitsmanagement.
Dit hoofdstuk is onderdeel van een estafettereeks en onderzoekt wat Fred Brands beweegt in zijn benadering van kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk bespreekt het concept van emergentie en hoe leidinggevenden hiermee om kunnen gaan. Het benadrukt het belang van adaptief leiderschap in complexe en veranderlijke omgevingen.
Dit hoofdstuk introduceert de INK.next scan als opvolger van de INK-Positiebepaling. Het beschrijft hoe deze scan kan helpen bij het beoordelen en verbeteren van de kwaliteit van organisaties.
Het hoofdstuk onderzoekt de stappen die organisaties kunnen nemen om een circulaire economie te realiseren. Het benadrukt het belang van duurzaamheid en het hergebruik van materialen.
Dit hoofdstuk bespreekt de overgang naar een datagedreven wereld en de impact hiervan op kwaliteitsmanagement. Het benadrukt het belang van data-analyse en datagedreven besluitvorming.
Het hoofdstuk introduceert een verbeterde versie van het SIPOC-model (Suppliers, Inputs, Process, Outputs, Customers) en beschrijft hoe dit model kan helpen bij het verbeteren van processen.
Dit hoofdstuk is onderdeel van een estafettereeks en onderzoekt wat Marianne Gerrits beweegt in haar benadering van kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk bespreekt de aanvullende eisen die de datawereld stelt aan de bedrijfsvoering. Het benadrukt het belang van databeheer en dataveiligheid.
Dit hoofdstuk introduceert nieuwe modellen en invalshoeken voor kwaliteitsmanagement in de praktijk. Het beschrijft hoe deze modellen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van organisaties.
Het hoofdstuk bespreekt de toepassing van het K3D-model (Kwaliteit in Drie Dimensies) in verschillende contexten. Het benadrukt het belang van professionele, organisatorische en relationele kwaliteit.
Dit hoofdstuk is onderdeel van een estafettereeks en onderzoekt wat Jeroen den Dekker beweegt in zijn benadering van kwaliteitsmanagement.
Het hoofdstuk bespreekt het belang van eenvoud in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe eenvoudige processen en duidelijke communicatie kunnen bijdragen aan de algehele kwaliteit.
Dit hoofdstuk onderzoekt de relatie tussen kwaliteit en duurzaamheid. Het benadrukt hoe duurzame praktijken kunnen bijdragen aan de kwaliteit van producten en diensten.
Het hoofdstuk bespreekt de impact van technologie op kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe technologische innovaties kunnen helpen bij het verbeteren van processen en het verhogen van de kwaliteit.
Dit hoofdstuk onderzoekt de toepassing van kwaliteitsmanagement in de zorgsector. Het benadrukt het belang van patiëntgerichtheid en continue verbetering in de gezondheidszorg.
Het hoofdstuk bespreekt hoe organisatiecultuur de effectiviteit van kwaliteitsmanagement kan beïnvloeden. Het benadrukt het belang van een cultuur die gericht is op kwaliteit en verbetering.
Dit hoofdstuk onderzoekt de uitdagingen en kansen van kwaliteitsmanagement in de publieke sector. Het benadrukt het belang van transparantie, verantwoording en burgergerichtheid.
Het hoofdstuk bespreekt de toekomstige trends en ontwikkelingen in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe organisaties zich kunnen voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst.
Dit hoofdstuk onderzoekt de toepassing van kwaliteitsmanagement in de bouwsector. Het benadrukt het belang van veiligheid, duurzaamheid en klanttevredenheid.
Het hoofdstuk bespreekt de cruciale rol van leiderschap in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe leiderschap kan bijdragen aan een cultuur van kwaliteit en continue verbetering.
Dit hoofdstuk bespreekt hoe innovatie kan bijdragen aan kwaliteitsmanagement. Het benadrukt het belang van een cultuur die innovatie stimuleert en ondersteunt.
Het hoofdstuk onderzoekt de toepassing van kwaliteitsmanagement in de financiële sector. Het benadrukt het belang van transparantie, verantwoording en klantgerichtheid.
Dit hoofdstuk bespreekt de invloed van globalisering op kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe organisaties zich kunnen aanpassen aan de uitdagingen en kansen van een geglobaliseerde wereld.
Het hoofdstuk onderzoekt de toepassing van kwaliteitsmanagement in de IT-sector. Het benadrukt het belang van continue verbetering en klanttevredenheid in de technologie-industrie.
Dit hoofdstuk bespreekt de rol van ethiek in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt het belang van ethische besluitvorming en integriteit in kwaliteitsinitiatieven.
Het hoofdstuk onderzoekt de toepassing van kwaliteitsmanagement in de transportsector. Het benadrukt het belang van veiligheid, efficiëntie en klanttevredenheid.
Dit hoofdstuk bespreekt hoe regelgeving de praktijk van kwaliteitsmanagement beïnvloedt. Het benadrukt het belang van naleving en proactieve aanpassing aan veranderende regelgeving.
Het hoofdstuk onderzoekt de toepassing van kwaliteitsmanagement in de retailsector. Het benadrukt het belang van klantgerichtheid, efficiëntie en continue verbetering.
Dit laatste hoofdstuk bespreekt de toekomstige trends en ontwikkelingen in kwaliteitsmanagement. Het benadrukt hoe organisaties zich kunnen voorbereiden op de uitdagingen en kansen van de toekomst.
Hoofdstuk |
Titel |
---|---|
1 |
Dienstverlening: paradigma's, deugden en dilemma's |
2 |
Kwaliteit is mensenwerk |
3 |
Onderwijskwaliteit en teamkwaliteit |
4 |
Perspectieven op kwaliteit |
5 |
Kwaliteit in drie dimensies en de teamscan |
6 |
Paradigma's die ons verder helpen |
7 |
Leren, verbeteren en veranderen: hoe gaat het lukken? |
8 |
Positie kiezen met het Canvas-model |
9 |
Het belang van basistheorieën in kwaliteitsmanagement |
10 |
Onderwijsevaluaties: fit for use, fit for purpose? |
11 |
Echt kwaliteitsmanagement vergt persoonlijk leiderschap |
12 |
JAMTIME! Een bewuste sprong naar Soul Quality in organisaties |
13 |
Het belang van de context |
14 |
Paradigma's en algoritmes in kwaliteitsmanagement |
15 |
Nieuw kwaliteitsmanagement: organiseren van interactie |
16 |
Peer review in hbo |
17 |
Fitness for use |
18 |
Op weg naar excellentie in kwaliteit |
19 |
De kwaliteitsdimensies van het gezin |
20 |
Rol en positie kwaliteitsmanager in levensmiddelenindustrie |
21 |
De kwaliteitsmanager moet van kleur veranderen |
22 |
Data: de nieuwe uitdaging voor kwaliteitsmanagement (1) |
23 |
Data: de nieuwe uitdaging voor kwaliteitsmanagement (2) |
24 |
De vergeten essentie van de ISO 9001 norm |
25 |
Data Storytelling |
26 |
Algoritmes in de context van Quality 4.0 |
27 |
Rijnlands organiseren |
28 |
De haperende samenwerking tussen mens en machine |
29 |
Van QESH-manager naar risicomanager |
30 |
Betrokkenheid en duiding |
31 |
Kwaliteitsmanager, voeg waarde toe! |
32 |
Vergeten we de schoonheid van kwaliteit? |
33 |
Wendbaarheid: teams voor kwaliteit |
34 |
Data en verzilvering van de positie van de kwaliteitsfunctionaris |
35 |
Durf te verbeteren! |
36 |
Het nieuwe normaal |
37 |
Emergentie: kenmerken, antecedenten en consequenties |
38 |
Handvat of schildje aan de muur? |
39 |
Hoe leg je de verantwoordelijkheid in de lijn? |
40 |
Kwaliteit in crisistijd |
41 |
Risicoleiderschap staat voor kwaliteit |
42 |
Wat heeft jouw organisatie aan een EFQM-evaluatie? |
43 |
Het nieuwe EFQM-model |
44 |
Tips voor de voorbereiding van een EFQM evaluatie |
45 |
Het veranderende ecosysteem van de kwaliteitsmanager |
46 |
Interne audits anno 2025 |
47 |
De waarde(n) van het nieuwe EFQM-model |
48 |
Wat is nog normaal? |
49 |
Cynefin Framework |
50 |
Rijnlands formeren |
51 |
Samen tegen corona - Dynamiek tussen regels en innovaties (long-read) |
52 |
Kwaliteit van de politiek |
53 |
Samen werken sturen leren |
54 |
Fouten maken moet kunnen? |
55 |
Het belang van ketendata in traumazorg |
56 |
Nieuwe QM-disciplines |
57 |
Strength-based Lean Six Sigma: uitgaan van wat wél werkt |
58 |
De SWOT voorbij… de positieve kracht van SOAR |
59 |
Nieuw organiseren met multidisciplinaire teams |
60 |
Ontwikkelingen in het landschap van kwaliteitsmanagement |
61 |
Estafettereeks: Wat beweegt Leo Kerklaan? |
62 |
Opzet, bestaan en werking |
63 |
Estafettereeks: Wat beweegt Carien Eijkman-Stuart? |
64 |
Estafettereeks: wat beweegt Antonie Reichling? |
65 |
Samenspel bij kwaliteitsmanagement |
66 |
ServQual in de Industry 4.0 omgeving |
67 |
Neem jij al 'soft controls' mee in je audit? |
68 |
Kringlopenladder voor de circulaire economie |
69 |
Doen, vooral ook laten |
70 |
Estafettereeks: wat beweegt Barend Voskuilen? |
71 |
Estafettereeks: Wat beweegt Fred Brands? |
72 |
Medusa: Leidinggeven aan emergentie |
73 |
INK.next scan: opvolger van de INK-Positiebepaling |
74 |
Koers zetten naar een circulaire economie |
75 |
De reis naar een datagedreven wereld |
76 |
SIPOC zinniger gemaakt |
77 |
Estafettereeks: Wat beweegt Marianne Gerrits? |
78 |
De datawereld stelt aanvullende eisen aan de bedrijfsvoering |
79 |
Kwaliteitsmanagement in de praktijk: nieuwe modellen en nieuwe invalshoeken |
80 |
Kwaliteit in drie dimensies |
81 |
Leiders die examen doen |
82 |
De jager-dataverzamelaar |
83 |
Macht en kwaliteit: een delicate dans |
84 |
Estafettereeks: Wat beweegt Irma Schönherr |
85 |
De data waardekete |
86 |
Macht en kwaliteit: braaf of 'brave"? |
87 |
Is er sprake van digitale sovereiniteit? |
88 |
7Life: betere kwaliteit door effectieve communicatie, leren en veranderen |
89 |
Macht en kwaliteit: hoe werkt dat? |
90 |
Betere interne audits: 7 tips voor de voorbereiding |
91 |
Betere interne audits: 7 tips voor de uitvoering |
92 |
Zin en onzin van gebruik van data en statistiek |
93 |
Dat kan beter! |
94 |
De 7 Quality Tools revisited |
95 |
Betere interne audits: 7 tips voor de rapportage |
96 |
Bouw simulaties… en laat je organisatie vliegen! |
97 |
Kwaliteit: in werk én leven |
98 |
Processen en Big Data bieden nieuwe mogelijkheden |
99 |
Kwaliteitsprofessionals en duurzaamheid… |