Vanuit onze wetgevers worden we geacht om binnen afzienbare tijd een voedselveiligheidscultuur te realiseren. Volkomen onzin vinden wij. Een cultuurverandering vraagt jaren en dan nog.
‘Cultuur’ als toverwoord in de certificeringsprogramma’s terwijl het een werkwoord zou moeten zijn. Is de voedselveiligheidscultuur niet een verzamelwoord voor bewustzijn, betrokkenheid en vakkunde in relatie tot het werken met voedsel? Wij benadrukken de noodzaak van voedselveiligheidsbewustzijn. Medewerkers die bewust zijn van hun invloed op het proces en daarmee de veiligheid van het product, zullen zich als vanzelf anders gaan gedragen. Als we weten waarom iets moet en we geloven daarin, dan doen we het ook.
We presenteren een tool die u inzicht zal geven in het voedselveiligheidsbewustzijn van uw medewerkers.
Vincent van Duyvenbode: medeoprichter en operationeel directeur van Minard B.V.
Karin Hulsman-Sebastian: adviseur kwaliteit, veiligheid en arbeidsomstandigheden.